Då kan du börja övningsköra

Du vill såklart börja övningsköra så fort som möjligt för att minska transportsträckan till ditt körkort. För att övningsköra behöver du en handledare, och den personen måste gå en kurs.

Som tonåring är det lätt att vara ivrig att sätta sig i bilen och vilja övningsköra för att nå det där efterlängtade körkortet. Du känner knappt att du har tid att vänta. Du vill bara ut med föräldrarna till den där stora parkeringen utanför Willys en lugn söndagskväll i Stockholm för att öva på att hitta dragläget. Sakta i backarna. Det är förståeligt att du är peppad och vill komma igång, men så enkelt är det inte. Den person som ska övningsköra med dig, ofta en förälder, måste först och främst gå en handledarkurs för att vara godkänd att sitta vid din sida när du ska lära dig att köra bil.

Tillståndet gäller i fem år

Därför bör du vara redo när födelsedagen infaller. Bokar du upp dig och din kommande handledare på en handledarkurs i Stockholm i god tid kommer ni kunna börja övningsköra i tid. Dessutom har ni ganska gott om tid på er. Efter avslutad kurs gäller tillståndet i upp till fem år. Förutsatt att handledaren i fråga faktiskt inte blir av med körkortet under den tiden. Det är ju faktiskt helt avgörande för att överhuvudtaget få vara handledare att personen har körkort. Så om det är mamma eller pappa som ska handleda dig får du se till att de själva inte trycker för hårt på gaspedalen förbi vägkamerorna.