Att tvätta och vårda bilen gör att den håller längre

Att regelbundet tvätta och vårda bilen är avgörande för att förlänga dess livslängd. Tyvärr är det vanligt att man väntar för länge mellan biltvättarna, vilket kan resultera i skador som förkortar bilens livslängd. Men vad är egentligen det bästa och mest miljövänliga alternativet – att tvätta bilen hemma eller på en professionell anläggning?

Det är självklart att tvätta bilen när den är smutsig. Dessutom bör man tvätta den oftare när den blir utsatt för hård smuts, exempelvis under vinterhalvåret. Det handlar inte bara om utseendet, även om en ren bil såklart är trevligt att ha, utan också om att vårda bilen. Genom att regelbundet tvätta bilen kan man avlägsna smuts, grus, lera, asfalt och salt som samlas på bilens yta. Genom att snabbt ta bort sådana partiklar minskar man risken för att de skadar lacken och andra ytor. Om de får sitta kvar för länge kan de börja korrodera underlaget, vilket leder till rostbildning och till slut hål i karossen.

Tvätta hemma eller på en biltvätt?

Alla har inte tillgång till en trädgård, men för de som har det kan det vara frestande att tvätta bilen själv. Men är det verkligen det bästa alternativet? Är det miljövänligt att tvätta bilen hemma? Nja, egentligen inte, om man tänker på att allt som spolas av bilen hamnar istället i marken. Tungmetaller från vägarna, salt, asfaltspartiklar – allt detta hamnar i jorden. Om man dessutom använder kemikalier vid tvätten hamnar dessa också i marken utan att filtreras. På en effektiv biltvätt i Stockholm används den senaste tekniken, vilket innebär att man använder betydligt mindre vatten jämfört med traditionella tvätthallar. Dessutom tillämpar man ångteknik, vilket eliminerar behovet av rengöringsmedel. Vid en vanlig handtvätt går det åt cirka 100 liter vatten, medan en tvätthall använder ungefär 200 liter vatten. Ångtvätten förbrukar endast mellan 3 och 10 liter vatten. Detta är verkligen miljövänligt.